Samenwerking HAJA Insights

Mannus Etten

Sinds 2013 is het voor overheidsdiensten en overheidsondernemingen verplicht om alle aanbestedingen te publiceren op TenderNed. Kort en simpel gezegd is TenderNed een soort marktplaats voor aanbestedingen van de Nederlandse overheid. Alle aanbestedingen van de overheid komen hierop te staan. Daarna kunnen bedrijven zich inschrijven op interessante aanbestedingen. Het soort aanbestedingen is erg divers. Voorbeelden zijn het zoeken van een hovenier voor het bijhouden van gemeentelijke sportvelden, het aanleggen van nieuwe wegen of het opzetten van een softwaresysteem. Het kunnen zowel grote als kleinere projecten zijn. HAJAinsigts heeft in samenwerking met the Right Direction deze lijst (data) inzichtelijk gemaakt op een kaart.

The Right Direction heeft middels C# een applicatie ontwikkeld die via OAuth verbinding legt met het geoportaal van Haja Insights. De gegevens van TenderNed worden opgehaald via webservices. De TenderNed-data in xml-formaat wordt vervolgens uitgelezen. Ieder xml-document bevat een adres die via geocoding wordt omgezet naar een geolocatie. De combinatie van de originele data en de geolocatie worden opgeslagen in een feature service. Hier wordt gebruik gemaakt van de Esri ArcGIS Runtime SDK for .Net.

Haja Insights heeft een slimme webmap gemaakt die gebruik maakt van deze feature service. Voor diepere analyses is er ook een dashboard ontwikkeld.

Middels ‘location intelligence’ hebben deze data een nieuwe dimensie gekregen. Elke tender heeft een adres. Dit adres wordt door HAJAinsights op de kaart geplaatst en door middel van een kleur gesorteerd op type aanbesteding. Hier een voorbeeld van deze aanbestedingen op de kaart: http://www.hajainsights.nl & http://www.therightdirection.nl